פרשת מצורע - כוחה של מילה טובה

בשונה ממעשים, הדיבור נראה כאילו אינו פועל, אבל האמת היא שלמילה הטובה יש כח אדיר לתקן את העולם


כוחה של מילה טובה / הרב יצחק חי זאגא

יש אנשים שחושבים, שאם רק אמרת ולא עשית דבר, אז לא קרה כלום. זו טעות גדולה. לפה שלנו, למילים שאנו מוציאים מהפה, יש כח אדיר של השפעה.

בפרשת השבוע, פרשת 'מצורע', אנו לומדים על תופעה מאד לא נעימה שנקראת צרעת. על פי חז"ל, כשעם ישראל נמצא במצב רוחני נעלה, של השראת השכינה האלוקית בינינו, אז מכת הצרעת באה, בשל דיבור לשון הרע. אדם שפתח את פיו לרעה על אנשים אחרים, חוטף צרעת, לא עלינו. ישאל השואל, אבל לכאורה הוא רק דיבר, ולא עשה דבר? כאן אנו רואים את כוחו האדיר של הדיבור. אם כך הוא בצד הלא טוב, הרי שלמילים הטובות יש כח השפעה פי כמה וכמה.

בליל הסדר, אנו חוזרים על סיפור יציאת מצרים, גם אם מדובר באנשים מבוגרים, חכמים, נבונים, ויודעים את התורה, וגם אם אין ילדים באזור, שצריכים ללמוד ולהכיר את הסיפור. מה פשר המצוה הזאת, לספר שוב את הסיפור המוכר כל כך? התשובה מאד פשוטה ומאד עמוקה. למילים הטובות שיוצאות מפינו, יש כח השפעה עצום עלינו. כשאדם מוציא מילה טובה מהפה, הוא מחזק את עצמו, את סביבתו, מאיר את כל העולם כולו. היום כשיש טלפונים סלולריים, ואדם יכול להוציא מילה כאן בארץ ישראל, שתישמע באוסטרליה הרחוקה, קל להבין זאת. המילה שלנו פורחת באויר, עוף השמים מוליך את הקול, והיא מגיעה לקצוי תבל, משפיעה כאן למטה ובשמי שמים, מעוררת רחמים, מושכת שפע אלוקי וברכה שמימית, מרוממת משמחת, ועושה אותנו מאושרים. אז כדאי מאד להוציא רק מילים טובות מהפה, ובשפע. ואולי משום כך מכונה החג המכונן של היהדות כולה, בשם 'פה-סח'.